Kukka Kunnari
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
23.08.2021

Mitä Tampereen sote-palveluille tapahtuu tällä valtuustokaudella?

Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut ovat vuoden 2023 alussa siirtymässä hyvinvointialueiden vastuulle, on valtavan tärkeää, ettei kunnallisten palveluiden suhteen nyt luovuteta: meillä on koronan jäljiltä runsaasti hoito- ja hoivavelkaa, jonka sivuuttaminen lisää sekä inhimillistä kärsimystä että tulevan aluevaltuuston hallinnoiman kokonaisuuden kohtaamia vaikeuksia.

Erittäin huolestuttava on myös henkilöstön kuormitustilanne, joka uhkaa sekä henkilöstön terveyttä että sote-palveluitamme kokonaisuudessaan, niiden ydintä myöten. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa tehdä mitään muuta kuin kunnianhimoista, inhimillistä sote- ja henkilöstöpolitiikkaa viimeiseen päivään saakka.

Ainoa vain, että tämä kaikki vaatii rahaa.

Elokuun puolivälissä julkaistussa Tampereen pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelmassa kyllä tahdotaan paljon ihan aitoa hyvää sosiaali- ja terveyspuolelle, mutta ohjelman taloudelliset linjaukset uhkaavat vesittää nämä hyvät aikomukset. Kun ohjelman ensimmäisenä, jykevänä julistuksena on sote-uudistuksen jälkeen saavutettu taloudellinen tasapaino – ja kun pormestaripuolueena toimii kokoomus -, uhkaa kaikki muu olla tälle alisteista.

Toivon ja uskon, että sosiaali- ja terveyslautakuntaan tälle tynkäkaudelle valitut ovat pääasiassa sellaisia päättäjiä, joille toimivat, saavutettavat, laadukkaat ja yhdenvertaiset palvelut sekä ennaltaehkäisevä työ ovat sydämen asioita. Tahdon omalta osaltani vaikuttaa siihen, että valmistelemamme päätökset on jokaisen vasemmistolaisen helppo valtuustossa hyväksyä.

Kun budjettikehyksen arvattavaa niukkuutta siis jo tänä syksynä jaetaan, on oltava hereillä.

Takaisin etusivulle