Kukka Kunnari
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
01.05.2021

Solidaarista vappua!

Tänään on elävän, alati muuttuvan ja muovautuvan työväen juhlapäivä, suomalaisen työn päivä!

Vappu – varsinkin maailmanlaajuisen ympäristö- ja koronakriisin keskellä vietetty vappu – on erinomainen hetki kuvitella uusi aika. Mikä työ on kriittisen tärkeää vuonna 2030? Entä mistä työstä meidän on mahdollista tai jopa täysin välttämätöntä luopua? Kuinka tulevaisuuden työ on suhteessa tekijöidensä ja toisaalta työn ulkopuolelle jäävien toimeentuloon?

Uuden ajan kuvittelun voi aloittaa avaamalla silmänsä sille, mitä on nyt.

Kulttuurintekijöiden työ on pandemian keskellä osoittautunut meitä kannattelevaksi voimaksi selvemmin kuin kenties koskaan aiemmin. Surullista kyllä, tämän työn tekijöiden ansioturvan valtavat ongelmat ovat nousseet suuren yleisön tietoisuuteen vasta nyt.

Yhteiskunnan perustoimintojen kannalta kriittisen työn tekijät – kuten hoitajat, siivoojat ja laitoshuoltajat – ovat saaneet uutta arvostusta, joka valitettavasti näkyy melkein kaikessa paitsi palkassa.

Kun ympäristön kannalta tuhoisa turpeenpoltto koetetaan saada loppumaan, turvetuottajat ajavat rekkansa tukkimaan Helsingin liikenteen kaikessa rauhassa. Kun ympäristöaktivistit tukkivat Helsingin liikenteen ilman isojen autojen suojaa, poliisi pahoinpitelee heidät.

Työpaikkoja on vähemmän kuin työttömiä, mutta silti tietyt poliittiset voimat uskovat työtä löytyvän työttömien jo valmiiksi pienestä toimeentulosta leikkaamalla. Samat voimat tahtovat heikentää työehtoja, mutta kutsuvat hankettaan viattoman oloisesti ”paikalliseksi sopimiseksi”.

Meidän on hyväksyttävä se tosiasia, että uuden ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän ajan on alettava nyt heti. Yksi uuden ajan oleellisista rakennuspalikoista on työn ja toimeentulon radikaali uudelleenmäärittely. Omistava luokka ei tätä uudelleenmäärittelyä tule tekemään, mutta lujalla ja yhtenäisellä, ylpeällä ja eritoten solidaarisella työväellä on merkittävästi valtaa saada aikaan kansallista ja kansainvälistä muutosta. Aktivistien ja työttömien kamppailut eivät ole työläisten kamppailuista erillisiä.

Tänä vappuna sopii juhlia tämän suuren, väkevän joukon yhteistä voimaa muuttaa maailmaa.

Solidaarista vappua!

Takaisin etusivulle